Tijdens het dagje filosoferen leer je hoe je anders naar de organisatiewerkelijkheid en de problemen die daar ontstaan kunt kijken.

‘Een organisatieprobleem is niet, maar ontstaat door op een bepaalde manier tegen een situatie aan te kijken.’ Deze uitspraak van Mathieu Weggeman in zijn boek Provocatief Adviseren vormde een van de inspiratiebronnen voor mijn boek De Organisatiefilosoof. Die luxe ontstaat, schrijft Weggeman, ‘omdat organisatieproblemen zich voordoen in de immateriële, sociale wereld waarin de deviatie in opvattingen over de toestand van de werkelijkheid, orden groter is dan die in opvattingen over wat in de materiële wereld de realiteit is.’

Anders kijken

Zou je, door anders tegen de situatie aan te kijken, het probleem niet kleiner kunnen maken, of zelfs helemaal als sneeuw voor de zon kunnen doen verdwijnen? Hoe doe je dat dan? Hoe kun je anders kijken, denken en praten naar en over de organisatiewerkelijkheid? Een van de manieren is om te onderzoeken welk beeld je van die werkelijkheid hebt, en of dat beeld reëel is, of eerder een ideaalbeeld. Als je dat ideaal nou eens zou bijstellen, zou er dan meer lucht en ruimte ontstaan in het probleem dat je hebt?

Hierover gaat mijn boek De Organisatiefilosoof, en daarmee gaan we aan de slag tijdens het Dagje Filosoferen op donderdag 27 oktober én vrijdag 25 november. Op beide dagen is er nog plek, dus als jij dat ook wilt, een dagje filosoferen over organisatieproblemen, dan kun je je hier aanmelden.

Of lees hier meer over het Dagje Filosoferen