Met verwondering leren kijken naar de organisatie en wat zich daar allemaal afspeelt: dat is wat je doet tijdens de Leergang Organisatiefilosofie. Niet wat oude mannen in een grijs verleden hebben bedacht, maar wat je zelf be-denkt en er-vaart bij het gezamenlijk filosoferen over de organisatie staat daarbij centraal.

Filosoferen is denken over denken, bijvoorbeeld denken over organisaties. Hoe denken wij eigenlijk over de organisatie? Is dat een ding? Is het een noodzakelijk kwaad? Hoe zit het met de doelen van de organisatie? Zijn dat ook jouw doelen? Hoe zit het met geweld van, in en door organisatie? En met vervreemding?

Tijdens de Leergang Organisatiefilosofie zoek je antwoorden op deze en vele andere vragen, waarbij niet zozeer de antwoorden van belang zijn, maar vooral de zoektocht. Want daar begint de verwondering.

Je leert anders te denken, te kijken en te praten over de organisatiewerkelijkheid. En je ontwikkelt nieuwe perspectieven en paradigma’s op die werkelijkheid, en op de problemen waar de organisatie vol mee zit.

Het programma

De Leergang Organisatiefilosofie bestaat uit vier modules van twee dagen: 

Module I         –          Variëren bij interpreteren              

Tijdens deze eerste module rekken we ons denken flink op (hersengymnastiek) en gaan we aan de slag met denktechnieken die ons helpen om andere perspectieven te ontwikkelen op de organisatiewerkelijkheid.

Module II        –          Orgwaan                     

Gezonde argwaan bij organisatie, ofwel orgwaan: daar draait het in deze tweede module om. Wat is ‘normaal’ in de organisatie? Is er ruimte binnen die bestaande orde, en waar vind je die dan? Mensen weten vaak wel waarom ze doen wat ze doen in organisaties, maar niet wat dat doen doet: hoe zit het met macht, en geweld van, in en door de organisatie?

Module III       –          Organisatiekunst                      

Kunnen we ook anders samen werken dan in een organisatie? Bijvoorbeeld door middel van kunst? Of met rituelen? Tijdens de derde module ontwikkelen we gezamenlijk meta-paradigmatische visies op de organisatie.

Module IV      –    Het wonder van de verwondering  

En opeens zie je het. Terwijl je het het minste verwacht. Gewoon tijdens een gesprek. Of terwijl je bij de koffieautomaat staat te wachten op je beurt. Daarna kun je niet meer anders dan met verwondering naar de organisatiewerkelijkheid kijken. En ben je organisatiefilosoof. Welkom tot het gilde. 

Denkadviseurs van dienst

Lotte is creatieve denker en facilitator, ze begeleidt de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties.

Ben is organisatiefilosoof en schrijver, onder meer van boeken als De laatste manager, De Zinmakers, De Organisatiefilosoof en Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs.

Tijdens de tweede en derde (en mogelijk vierde) module zullen zij worden bijgestaan (én tegengesproken) door een gastspreker c.q. dwarsdenker.

Investering

Voor de Leergang Organisatiefilosofie vragen wij een financiële bijdrage van € 3.450,- (exc. btw) per deelnemer.

Dit bedrag is inclusief:

– een uitgebreide syllabus met filosofische teksten, gedichten en illustraties;

– boekenpakket (o.m. De Zinmakers, De Organisatiefilosoof);

–  4 x een diner pensant op de avond van de eerste dag van elke module.

Het bedrag is exclusief overnachtingskosten en lunch (reken hiervoor circa € 100,- per tweedaagse).

Kennismaking, intakegesprek en annulering

Het doorgaan van de Leergang is onder voorbehoud van het aantal deelnemers en de maatregelen van de overheid. Je ontvangt vier weken voor aanvang van de eerste module een uitnodiging voor een intakegesprek. Dat is ook het moment waarop je je inschrijving nog kosteloos kunt annuleren.

Geïnteresseerd?

Flyer ontvangen? Vul hieronder je naam en mailadres in

Of mail ons rechtstreeks:  leergang@organisatiefilosoof.nl