Dit is de weblog van Ben Kuiken, organisatiefilosoof, schrijver en spreker. Op deze blog probeer ik enige zin te maken van wat er in organisaties, de maatschappij en de levens en het werk van mensen gebeurt. Dit probeer ik op een zo lichtvoetig en zwaarwichtig mogelijke manier te doen, zonder oordeel maar met de nodige verwondering over én bewondering voor de mens en zijn bedenksels.

Als je vastloopt in je denken en doen, kan het verstandig zijn om dat denken zelf eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen. Zijn je uitgangspunten juist? Zijn er andere perspectieven mogelijk? Heb je je iets in je hoofd gehaald dat nauwelijks zin maakt? De filosofie biedt daartoe het instrumentarium, omdat het vragen stelt bij de dingen die iedereen als vanzelfsprekend beschouwt. De organisatie waar iedereen zo druk mee is, bestaat die eigenlijk wel? En wat is dat dan? Of de bedoeling, wat bedoel je daar eigenlijk mee? Moet iedereen dezelfde bedoeling hebben (de neuzen dezelfde kant op), of is dat de dood in de pot?

Over deze en andere vragen blog ik op deze site. Mogelijk mondt dat uit in weer een boek, maar dat zien we dan wel weer. Als je de stukjes interessant en inspirerend vindt, kun je me volgen door je te abonneren op de nieuwsbrief en door mij te liken op facebook, twitter of linkedin. Ook kun je me uitnodigen voor een lezing of een denkadvies-gesprek.