Wat is een kantoor eigenlijk? Is dat een hoop stenen en wat bureaus, of is het meer? Gezamenlijk betekenis geven aan het kantoor.

Deze week was ik op een kantoor van een rijksdienst in Amsterdam. Mijn gastheer leidde me rond en vroeg: ‘Wat valt je op?’ Nou ja, leeg dus. Unheimisch leeg zelfs. Op een hele verdieping, waar normaal tientallen, zo niet honderden mensen werken, was het uitgestorven. Oké, het is vakantietijd, maar mijn gastheer vertelde me dat de collega’s voorlopig nog wel even thuiswerken. Ik zei dat ze het kantoor misschien beter konden ombouwen tot (studenten)-woningen en inderdaad, daar werd al studie naar gedaan.

Een paar muren

Het riep bij mij de vraag op: wat is een kantoor eigenlijk? Wat maakt een kantoor tot kantoor, en niet een café of een fabriek? Je zou denken: het is een fysieke plek, waar allerlei bureaus in een bepaald patroon staan met bureaustoelen daarvoor en meestal een computer op dat bureau. Maar zonder mensen en activiteit voelt het niet als een kantoor, eerder als een leegstaand gebouw. Net als een leegstaande fabriek eigenlijk geen fabriek meer is, maar gewoon een paar muren waar je (bijvoorbeeld) een grand-café in kunt huisvesten

Het praatje bij de koffieautomaat

Misschien kunnen we de vraag anders benaderen: wat deden we vroeger (nog maar een paar maanden geleden) op dat kantoor dat nu niet meer gebeurt? Het praatje bij de koffieautomaat, in ieder geval. Vergaderen (maar dan live in een hok). Even bij een collega’s langslopen. Samen lunchen. Ongemakkelijk in de lift staan. Grappen maken (elkaar een beetje pesten soms). Je hart luchten bij een collega. Dat soort dingen dus.

Betekenis geven aan het kantoor

Zijn die nu opeens niet meer belangrijk? Lijkt me wel, toch? Hoe gaan we dat soort dingen in een kantoorloos tijdperk vormgeven? Hoe geven we betekenis aan ‘het kantoor’?

Dan zit je bij mijn favoriete onderwerp: betekenisgeving. Ik denk dat het belangrijk is om gezamenlijk (met collega’s) opnieuw betekenis te geven aan het concept ‘kantoor’? Werk is namelijk meer dan alleen werk; het is ook een sociaal gebeuren dat voor een belangrijk deel onze identiteit bepaalt. We hebben de afgelopen maanden laten zien dat we in staat zijn om het werk zelf door te laten gaan, ook online. Nu is het tijd om ook dat sociale aspect opnieuw vorm te geven.

Hoe? Door het gesprek daarover met elkaar aan te gaan.

Hybride Werken Festival

Op 18 september organiseren we met nieuworganiseren.nu opnieuw een Nieuw Organiseren Festival, met dit keer als thema: hybride werken: wat doen we thuis, en wat op kantoor? We doen dit in de vorm van een Organisatiesprint van één dag. We nodigen je uit om samen met collega’s hieraan deel te nemen en gezamenlijk betekenis te geven aan het hybride werken.

Interesse? Hier vind je meer informatie.