De mens is een zinmaker, schreef ik enkele jaren geleden in een boek met dezelfde titel. Hen/zij/hij geeft betekenis aan het leven en dat geeft zin. Zin in het leven, die je dus niet gegeven is, maar die je zelf mag maken.

Dat is, in de woorden van René Gude, een ambachtelijk werkje: letterlijk het vorm geven van je leven. Dat is de opdracht van een heel leven, en de zinnen veranderen ook met de tijd. Soms gaat dat zin maken fantastisch, en soms is het allemaal wat moeizamer, bijvoorbeeld in tijden van tegenslag. Maar juist dan is het de kunst (het ambacht) om zelfs dan de lichtpuntjes te blijven zien, of beter nog: die zelf aan te steken.

Persoonlijk heb ik altijd wel weer zin in een nieuw jaar. Nieuwsgierig naar wat het mij brengt, maar vooral ook actief in het ambachtelijk vormgeven daarvan.

Dat doe ik met name door het maken van zinnen. Letterlijk: zinnen in boeken, blogs, lezingen, en zinnen over sensemaking in mijn promotieonderzoek. Ook heb ik weer veel zin om mensen aan te steken met mijn passie voor organisatiefilosofie, en het anders kunnen denken, kijken en praten over de organisatiewerkelijkheid. Ik ben ervan overtuigd dat je dat verder kan helpen in het (opnieuw) zin maken in je werk en leven.

Ik ben nieuwsgierig naar wat mij dat allemaal weer brengt.

Ik wens iedereen heel veel zin in het nieuwe jaar. Maak er wat moois van!