Nieuwsgierig naar Organisatiefilosofie? Op 6 juni start weer de 8-daagse Leergang Organisatiefilosofie. Er zijn nog een paar plaatsen.

8 dagen lang reflecteren op de organisatie en je eigen rol daarin: dat is de ver-eenvoudig(d)e omschrijving van wat de Leergang Organisatiefilosofie is. Maar daarmee doen we de leergang tekort.

Want wat is een organisatie? Is dat een ding? Of is het een sociaal construct dat elke dag opnieuw gecreëerd wordt in de processen van betekenisgeving tussen mensen?

Denken over denken

Filosoferen is denken over denken. Organisatiefilosofie zou je dus kunnen omschrijven als een denken over organisaties. Hoe denken wij eigenlijk over de organisatie? Is dat een ding? Is het een noodzakelijk kwaad? Hoe zit het met de doelen van de organisatie? Zijn dat ook jouw doelen? Hoe zit het met geweld van, in en door organisatie? En met vervreemding in organisatie?

Tijdens de Leergang Organisatiefilosofie zoek je antwoorden op deze en vele andere vragen, waarbij niet zozeer de antwoorden van belang zijn, maar vooral de zoektocht. Want daar begint de verwondering.

Paradigma’s

Je leert anders te denken, te kijken en te praten over de organisatiewerkelijkheid. En je ontwikkelt nieuwe perspectieven en paradigma’s op die werkelijkheid, en op de problemen waar de organisatie vol mee zit.

Omdat we de problemen die we hebben niet kunnen oplossen met dezelfde manier van denken als waardoor ze zijn ontstaan, is het tijd om anders te denken, te kijken en te praten over organisatie en de problemen die daar ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de moeizame samenwerking met mensen van andere organisaties, of het gebrek aan innovatie of motivatie. Dit anders denken leer je tijdens deze Leergang.

Nog maar een paar plaatsen beschikbaar

Omdat de Leergang Organisatiefilosofie een intensieve leergang is, organiseren we hem maar 1 keer per jaar. We werken in kleine groepen van minimaal 7 en maximaal 10 deelnemers met 2 begeleiders: Lotte Hoogers en Ben Kuiken. Soms komt er een dwarsdenker of friskijker langs om ons te inspireren.

Door deze opzet zijn er voor de leergang van 2024 nog maar een paar plaatsen beschikbaar. Dus als je interesse hebt, laat het ons snel weten door een mail te sturen naar ben@organisatiefilosoof.nl. Meer informatie over de leergang vind je op de site van de Academie voor Verwondering.

Ps: op woensdag 10 april organiseren Lotte en ik weer een online lunchbreak rond het thema van de leergang. Voel je welkom om vrijblijvend kennis te maken (en samen kennis te maken) door een mail te sturen naar ben@organisatiefilosoof.nl.