In de zorg stemmen medewerkers met hun voeten door massaal ontslag te nemen en zichzelf te verhuren als zzp’er. Ongewenst, vinden de zorginstellingen, want het drijft de loonkosten alleen maar verder op. Maar was dit niet precies wat jullie wilden, marktwerking in de zorg?

Steeds meer medewerkers in de zorg nemen ontslag om zich vervolgens als zzp’er te laten inhuren, schrijft de Volkskrant. Geef ze eens ongelijk: als zelfstandige kunnen ze veel beter hun eigen werktijden bepalen, onder aan de streep houden ze meer geld over en ze hoeven niet allerlei onzalige taken te verrichten die de directie voor ze heeft bedacht. Ze kunnen weer lekker bezig zijn met de zorg voor cliënten in plaats van met het schrijven van beleidsplannen of het inkopen van broccoli voor het avondeten.

Werkdruk

Ondertussen klagen zorginstellingen steen en been. De arbeidsmarkt is al ongelooflijk krap en de loonkosten rijzen de pan uit. Maar is dat de schuld van de zzp’ers? De arbeidsmarkt is mede zo krap geworden doordat de meeste zorginstellingen de afgelopen jaren flink hebben bezuinigd op personeel  en een groot aantal van hun vaste medewerkers de laan uit hebben gestuurd. Zie ze nu maar weer eens terug te krijgen.

Bovendien zijn die zorginstellingen zelf mede verantwoordelijk voor de voornaamste reden waarom hun vaste medewerkers nu massaal overstappen naar het ondernemerschap: de enorme werkdruk in de zorg. Veel zorginstellingen hebben in de afgelopen jaren een vorm van zelfsturing ingevoerd, maar hebben dit aangegrepen om te besparen op de kosten van management en ondersteunende diensten. Het gevolg daarvan is dat allerlei taken die voorheen door een manager of een medewerker inkoop werden verricht, nu op het bordje van de zelfsturende teams terechtkomen. En die hebben het al zo druk.

Mensen

Als zzp’er kun je dergelijke extra taken gewoon weigeren. Want hé, anders ga je toch gewoon ergens anders naartoe. Werk zat. Stemmen met je voeten noemen we dat. Iemand schreef in een reactie dat dit toch eigenlijk precies is wat we wilden: marktwerking in de zorg. Het personeel stelt zich lekker ondernemend op en kiest wat het beste is voor henzelf. Lijkt me geen speld tussen te krijgen. Als de directie dat kan, kunnen wij het ook.

Misschien wordt het tijd dat werkgevers (in de zorg, maar ook in de bouw, het onderwijs, bij de politie et cetera) hun werknemers weer serieus gaan nemen. En ze niet behandelen als een human resource die ze kunnen inzetten waar en wanneer ze maar willen. We zijn geen human resource, we zijn human beings, mensen. Mensen die graag goede zorg willen bieden aan mensen. En of je dat nou in loondienst doet of als zelfstandige, het blijven dezelfde mensen.