Als het niet in levende lijve kan, dan maar online. Vanaf nu te volgen: de online masterclass Organisatiefilosofie. In vijf modules van een half uur leg ik uit wat organisatiefilosofie is en hoe het je kan helpen je problemen nu écht eens op te lossen.

Eigenlijk had ik in juni op het podium zullen staan van het Grootste Kennisfestival van Nederland in Deventer. Maar ja, Covid-19 kwam er tussendoor. Dus even geen festivals, even niet met bier en friet in de hand naar muziek of sprekers luisteren. Maar de jongens van het Kennisfestival zijn niet van het type om bij de pakken neer te gaan zitten. En dus kreeg ik de vraag of ik het leuk zou vinden om naar een studio te komen in Enschede om een masterclass Organisatiefilosofie op te nemen. En daar zei ik natuurlijk geen nee tegen.

Bloopers

Het was een dag van hard werken, met tal van bloopers en andere mislukte takes. Maar het resultaat mag er dan ook zijn: ruim twee uur college over filosofie en wat dit kan betekenen voor organisatieproblemen. Want: organisatieproblemen zijn niet, maar ontstaan door de manier waarop we naar de werkelijkheid kijken (dixit Mathieu Weggeman). Dus probeer eens wat anders, en ga anders denken, anders kijken en anders praten over die organisatiewerkelijkheid.

René Descartes komt uiteraard voorbij (die van het Ik denk, dus ik ben), David Hume, Kant, Nietzsche, Wittgenstein en nog veel meer filosofen van naam en faam. Maar het belangrijkste is: wat hebben ze te vertellen over organisatieproblemen? Van Nietzsche leren we bijvoorbeeld hoe we allemaal een perspectief hebben op de werkelijkheid. Van Wittgenstein dat taal een spel is, waar je mee kunt spelen. Deze filosofen geven ons dus ruimte in ons hoofd, en een ander perspectief op de werkelijkheid.

Spoiler-alert

De belangrijkste les van de filosofie (spoiler alert) is wat mij betreft om niet (te snel) te oordelen. Niet over de ander, maar vooral ook niet over jezelf. Wees eens een beetje lief voor jezelf. Gun jezelf de ruimte in je hoofd (en in je hart) om de dingen te accepteren zoals ze zijn. Perfect krijg je het namelijk nooit, of, zoals de grote filosoof Johan Cruijff al zei: elk nadeel heb z’n voordeel. En andersom geldt dat natuurlijk ook.

Dat lijkt me wel een mooie boodschap in deze onzekere en moeilijke tijd, waarin tal van zekerheden zijn weg gevallen. Of, om het vrij met Socrates te zeggen: één ding weet ik zeker, namelijk dat ik niets zeker weet. Kijk, daar kunnen we verder mee.

Een Netflix-serie waar je wijzer van wordt

De Masterclass Organisatiefilosofie bestaat uit vijf modules die je kunt kijken wanneer jij dat wil. Vergelijk het met een Netflix-serie, maar dan één waar je ook nog eens wijzer van wordt. Elke module sluiten we af met een praktische opdracht, zodat je ook zelf aan de slag kunt met het geleerde.

Ook is het mogelijk om een online coaching te boeken, zowel voor jezelf als voor je team. Ook een goed idee: bestel het boek De Organisatiefilosoof, dan kun je het allemaal nog eens rustig nalezen.

Kijk voor meer informatie en bestellen op de site van Het Grootste Kennisfestival van Nederland: https://www.hetgrootstekennisfestival.nl/online_masterclasses/organisatie-filosofie/

Trailer

Bekijk hier de trailer

Bekijk de hele serie

Naast deze masterclass zijn er ook online masterclasses beschikbaar van Hans van der Loo en Joriene Beks over Psychologische veiligheid en van Bas Kodden over de Devil Inside. De komende weken wordt dit aanbod aangevuld met een masterclass van onder meer Daniëlle Braun en Leen Zevenbergen. De masterclasses zijn ook als serie te boeken. Kijk hier voor meer informatie: https://www.hetgrootstekennisfestival.nl/online-masterclass