8 dagen lang reflecteren op de organisatie en je eigen rol daarin: dat is de ver-eenvoudig(d)e omschrijving van wat de Leergang Organisatiefilosofie is. Maar daarmee doen we de leergang ‘te kort’. Want wat is een organisatie? Is dat een ding? Of is het een sociaal construct dat elke dag opnieuw gecreëerd wordt in de processen van betekenisgeving tussen mensen?

Filosoferen is denken over denken, bijvoorbeeld denken over organisaties. Hoe denken wij eigenlijk over de organisatie? Is dat een ding? Is het een noodzakelijk kwaad? Hoe zit het met de doelen van de organisatie? Zijn dat ook jouw doelen? Hoe zit het met geweld van, in en door organisatie? En met vervreemding?

Tijdens de Leergang Organisatiefilosofie zoek je antwoorden op deze en vele andere vragen, waarbij niet zozeer de antwoorden van belang zijn, maar vooral de zoektocht. Want daar begint de verwondering.

Je leert anders te denken, te kijken en te praten over de organisatiewerkelijkheid. En je ontwikkelt nieuwe perspectieven en paradigma’s op die werkelijkheid, en op de problemen waar de organisatie vol mee zit.

Het programma

De Leergang Organisatiefilosofie bestaat uit vier modules van twee dagen: 

Module I         –         Variëren bij interpreteren            

Het 1e blok staat in het teken van kennismaken, het verkennen van de leervragen en van ieders zienswijze op ‘organiseren’ en ‘filosoferen’. We onderzoeken onze aannames, rekken ons denken op en nodigen je uit om vanuit een ander perspectief naar de organisatie-werkelijkheid te kijken.

Module II        –        Orgwaan                   

Wat is ‘normaal’ in de organisatie? Is er ruimte binnen de bestaande orde, en waar vind je die dan? Wanneer word jij verleid om mee te doen met het systeem? We gaan in gesprek over wat je ziet wanneer je uitzoomt en de tijd neemt om hierover te filosoferen.

Module III       –        Organisatiekunst                      

Kunnen we ook anders samenwerken dan in een organisatie? Bijvoorbeeld door middel van kunst, of met rituelen? Vaak hebben we de neiging om dingen vast te zetten, te standaardiseren. Hoe kunnen we weer gevoel creëren voor veran-dering, voor verschillen en voor in-wording?

Module IV      –     Het wonder van de verwondering

En opeens zie je het. Terwijl je het het minste verwacht. Gewoon tijdens een gesprek. Of terwijl je bij de koffieautomaat staat te wachten op je beurt. Daarna kun je niet meer anders dan met verwondering naar de organisatiewerkelijkheid kijken. En ben je organisatiefilosoof. Welkom tot het gilde. 

Denkadviseurs van dienst

Lotte is creatief denker en facilitator. Ze begeleidt de ontwikkeling van individuen, teams en organisaties. Haar rol binnen de leergang is vooral (maar niet uitsluitend) het leerproces van de groep te begeleiden en de ontwikkeling van de deelnemers te stimuleren.

Ben is organisatiefilosoof en schrijver, onder meer van boeken als De laatste manager, De Zinmakers, De Organisatiefilosoof en Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs. Ben studeerde filosofie en promoveert op het begrip ‘sensemaking’. Hij zal de groep voeden en verwarren met filosofische vragen en kennis.

Tijdens de tweede en derde (en mogelijk vierde) module zullen zij worden bijgestaan (én tegengesproken) door een gastspreker c.q. dwarsdenker.

Investering

Voor de Leergang Organisatiefilosofie vragen wij een financiële bijdrage van 4.200,- (exc. btw) per deelnemer.

Dit bedrag is inclusief:

  • 4 overnachtingen inclusief ontbijt;
  • een uitgebreide syllabus met filosofische teksten, gedichten en illustraties;
  • boekenpakket (o.m. De Zinmakers, De Organisatiefilosoof);
  • 4 x een diner pensant op de avond van de eerste dag van elke module.

Kennismaking, intakegesprek en annulering

Het doorgaan van de Leergang is onder voorbehoud van het aantal deelnemers. Je ontvangt vier weken voor aanvang van de eerste module een uitnodiging voor een intakegesprek. Dat is ook het moment waarop je je inschrijving nog kosteloos kunt annuleren.

Geïnteresseerd?

Brochure ontvangen? Vul hieronder je naam en mailadres in

Of mail ons rechtstreeks:  leergang@organisatiefilosoof.nl