Afgelopen vrijdag vierden we in kleine kring de geboorte van het boek De organisatiefilosoof. Ik mocht het eerste exemplaar uitreiken aan inspirator Edu Feltmann. Dit was tevens de start van de tour.

15 november 2019 – Utrecht

De boekpresentatie was zoals het een boek over filosofie betaamt: in kleine kring, aan de keukentafel, met goede wijn en goede gesprekken. Gesprekken over Cruyff natuurlijk, over het schrijven van boeken, en waarom je dat eigenlijk nog doet; over organisaties, en hoe mensen daar steeds meer bevangen zijn geraakt door het ideaal van continu beter, sneller, flexibel, agile. En hoe de filosofie dan kan helpen om een beetje lucht en licht te brengen.

Uitgever Stella de Jager van S2 Uitgevers had een mooie toespraak, over schrijvers die kunnen schrijven en schrijvers die dat niet kunnen. Ik las een gedicht voor, over de Organisatiefilosoof (maar dat is het woord niet – zie het FB-bericht). En vervolgens mocht ik het eerste symbolische exemplaar overhandigen aan Edu Feltmann, die mij de liefde voor het filosoferen heeft (terug) gegeven en mij heeft ge├»nspireerd tot het schrijven van dit boek. Edu sprak een paar mooie woorden, en Sandra, Chris, Jorrit, Jurriaan, Lotte, Ginie en Roeland deden ook allemaal een mooie wijze duit in het zakje.

Bandjesgedoe

16 november – Utrecht

Een dag later kwamen de jongens en meisjes langs van de twee bands waarin ik de bas speel. Wat heeft dat met de organisatiefilosoof te maken, vraag je je misschien af, maar het organiseren van een muzikale avond met een bandje (laat staan twee) vergt de nodige organisatie-kracht, kan ik je vertellen. Dat gaat over commitment, verwachtingen, afspraken maken en nakomen en nog heel veel meer dingen die ook in organisaties vaak moeilijk zijn. Het zette mij aan om wat te mijmeren over bandjesgedoe en organisatiegedoe. Overal waar mensen bij elkaar komen is gedoe, roep ik wel eens in een vlaag van verstands-verbijstering en -verbazing. En prompt ervaar ik het aan den lijve en merk ik dat ik er soms ook door geraakt wordt. Ik ben ook maar een van de spelers die in dat gedoe zijn weg probeert te vinden, net als iedereen. Het leven stelt ook de filosoof voor de nodige uitdagingen.

Daarmee vind ik dat de tour van de organisatiefilosoof officieel wel zo’n beetje is begonnen. Ik begin lekker dicht bij huis, met op dinsdag een bijeenkomst op Haarzuilens en op de Hogeschool Utrecht, maar daarna reis ik naar vrijwel alle uithoeken van het land. Dat heeft trouwens nog wel wat voeten in de aarde, aangezien ik geen auto heb en ik mijn ecologische voetafdruk zo beperkt mogelijk probeer te houden, ook tijdens deze tour. Gelukkig kom je met trein, bus, fiets en af en toe een deelauto ook een heel eind.

Ps: mocht je graag willen dat ik langskom: ik heb nog wel wat ruimte in mijn tourschema. En hoe meer organisaties ik kan verblijden met een dosis filosofie, hoe beter.

Ps 2: het boek is te verkrijgen bij elke boekhandel (hebben ze het niet op de plank staan, dan kunnen ze het zeker bestellen) en online bij onder andere managementboek.nl.