Zonder purpose ben je niets, als bedrijf of organisatie. (Jonge) mensen willen namelijk een bijdrage leveren aan een groter geheel. Zin-vol bezig zijn, en zo.

Dus: Start with why! Begin bij De Bedoeling!

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar eerlijk gezegd is het gewoon bullshit!

Wat zeg je nou? Waarom? 

  • Om te beginnen: organisaties hebben geen doelen, alleen mensen hebben doelen. 

    Als die doelen groter zijn dan ze zelf kunnen verwezenlijken, zoeken ze elkaar op. Dat noemen ze dan een organisatie. En dan is het zaak om jouw doelen bovenaan de agenda te krijgen van die organisatie. Daarom is er ook altijd zoveel gedoe in organisaties: omdat iedereen zijn/haar/hen doelen gerealiseerd wil zien.

    • Mensen hebben niet één doel of purpose (of zin of bedoeling of why): ze hebben er vaak wel honderden, die allemaal dwars door elkaar heenlopen. 

      Je moet bijvoorbeeld eerst zorgen voor voldoende voedsel, brood op de plank, een plek om te schuilen… Je zoekt een partner om je mee voort te planten. Je wil dat het goed gaat met je nageslacht, ook in de toekomst, dus bouw je een nestje en probeer je de toekomst zeker te stellen. Je zoekt een baan waar je voldoende geld mee verdient om in je onderhoud te voorzien, maar ook waar je voldoening uit haalt. Je wil fijne collega’s, een goede sfeer, resultaten bereiken… 

      Enzovoorts, enzovoorts…

      Een speelbal van onze verlangens

      Volgens de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche gieren al deze doelen en verlangens door ons lijf, en zijn we ons van de meeste niet eens bewust. Deze doelen veranderen ook voortdurend. Het is een dynamisch krachtenspel, waarvan wij niet de regisseur zijn of spelbepaler, maar eerder een speelbal.

      Wij weten namelijk helemaal niet wat we willen! En het liefste willen we alles, bij voorkeur tegelijk. 

      Door al deze veranderende doelen en verlangens te reduceren tot één purpose of why of bedoeling of zin, negeren en onderdrukken we al het andere dat ons ook maakt tot wie we zijn of worden.

      Geweld van organisatie

      In organisaties neemt dit onderdrukken gevaarlijke vormen aan, wordt het een vorm van ‘geweld van organisatie’. Dan gaat het over macht, en over hoe mensen verleid of gedwongen worden om hun eigen-zinnigheid opzij te zetten voor het collectief.

      Organiseren is het reduceren van meervoudigheid, zegt Karl Weick. Dit is vooral handig om de bestaande orde en economie draaiende te houden, maar niet voor vernieuwing. Daar is juist meervoudigheid voor nodig, hoe meer hoe beter.

      Dus laat duizend bloemen bloeien in je organisatie. En zorg er voor dat de neuzen allemaal een andere kant op staan, want dan zie je meer! 

      Wil je leren denken als een filosoof? Bekijk hier ons aanbod.