Anders kijken en anders denken

Geluk(t)

‘Zou je mij een tot drie gouden tips willen geven voor het creëren van werkgeluk?’ Deze vraag van een collega-auteur zette mij aan het denken over geluk en de vraag of daar wel tips voor te geven zijn.

In december ontving ik een mail van een collega-auteur: of ik mee wilde werken aan een bijzonder project: ‘Ik ben de beste tips voor werkgeluk aan het verzamelen, van alle briljante geesten zoals jij, die daar hard en slim over hebben nagedacht.’ (Ik voel me zeer vereerd, natuurlijk, met deze enorme veer in mijn reet.) ‘Ik ga dit aan zoveel mogelijk mensen geven, als kado (sic) aan het einde van het jaar. Uiteraard met een verwijzing naar jou als je meedoet (en naar je boek, wat ze dan mogelijk kunnen kopen.’ (Yes, ook leuk.) ‘Wil je daaraan meewerken? Zou je mij 1 tot 3 gouden tips willen geven, uit jouw werk, voor het creëren van werkgeluk en de juiste keuzes in je werk?’

Maakbaar

Poeh, gouden tips voor het creëren van werkgeluk… Daar moest ik wel even over nadenken. Heb ik die? Werkt geluk eigenlijk wel zo, dat je er tips over kunt geven. En dat iemand anders die dan gaat toepassen en vervolgens gelukkig wordt? Dat zou suggereren dat geluk maakbaar is: als je dit en dat doet, of juist nalaat, word je gelukkig. Zou het zo simpel zijn? Waarom is iedereen dan niet hartstikke gelukkig?

Zou het misschien kunnen zijn dat dit idee, dat geluk maakbaar is, juist ongelukkig maakt? Want als het dan toch niet lukt om perfect gelukkig te zijn, dan is er kennelijk iets mis met jou. Anderen lukt het toch wel? Althans, zo lijkt het, afgaande op hun posts op Facebook en Instagram. Waarom mij dan niet?

Aleppo

Misschien omdat geluk vaak een kwestie is van ‘geluk hebben’: in welk nest je wordt geboren, welke mensen je gedurende je leven ontmoet, welke kansen je krijgt… Het maakt nogal verschil voor je kansen op een gelukkig leven of je twintig jaar geleden als dochter van een ober in een buitenwijk van Aleppo in Syrië werd geboren of als zoon van een chirurg in het Nederlandse Wassenaar, om maar even een voor de hand liggend voorbeeld te noemen.

Natuurlijk is geluk ook een kwestie van geluksbeleving, en kan de dochter van de ober uit Syrië zich wel veel gelukkiger voelen dan de zoon van de arts. Ondanks de omstandigheden. Maar de uitdagingen die het leven aan de jonge vrouw stelt zijn waarschijnlijk toch een stukje groter dan die voor de jongen. Daar helpen geen honderd gouden tips aan.

Levenskunst

Daarnaast vraagt geluk ook iets van moeite. In geluk zit de stam van het werkwoord lukken: je wordt blij en gelukkig als iets lukt, vooral als het je veel moeite kost. En het moeilijkste is misschien wel het leven zelf. Volgens de Griekse filosoof Aristoteles betekent geluk dan ook dat je ‘als mens gelukt bent’, dat je je als mens maximaal hebt verwezenlijkt. Dat is een kunst, een levenskunst, die je niet uit boekjes haalt of door anderen te kopiëren. Je leert het alleen door het te doen, en door elke dag weer te proberen een deugdzaam leven te leiden.

Ik heb mijn collega daarom maar de volgende tip gestuurd: luister niet naar de tips van goeroes en andere betweters.

1 reactie

  1. Rolf Baarda

    Als beloningsadviseur en overtuigd darwinist ben ik van mening dat geluk een bonus is van de natuur. Een bonus om gedrag te stimuleren waar we misschien niet altijd toe geneigd zijn, maar wel essentieel voor het voortbestaan van de soort, namelijk samenwerken. De weg naar geluk is daarom simpel: wees van betekenis voor een ander. Op het werk of privé, dat maakt op zich niet uit. De weg is hetzelfde.

    In mijn nieuwe boek Agile Belonen vertel ik er meer over.

    Rolf Baarda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 De Organisatiefilosoof

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑