Deze week ben ik even weg, op vakantie. Dat roept de vraag op: wat betekent vakantie voor mij? Een filosofische reflectie over werk en vakantie op de dag van de arbeid.


Deze week ben ik even weg, op vakantie.

‘Maar jij doet toch helemaal niet aan vakantie?’

Nee, dat klopt. Ik werk eigenlijk altijd door tijdens vakanties. We hebben een heel fijn vakantiehuisje in Overijssel en daar zitten we meestal tijdens de schoolvakanties (mijn vrouw werkt in het onderwijs).

Maar het is niet zo dat ik dan ook vakantie neem.

In tegendeel: ik lees, denk en schrijf me meestal helemaal suf tijdens mijn vakanties. De meeste van mijn boeken zijn daar geschreven. Ik heb mijn promotieonderzoek daar gedaan. En ook schrijf ik elke dag wel een berichtje op LinkedIn.

Ik kan namelijk niet zo goed stilzitten.

Een tijdje terug had ik met mijn vrouw afgesproken om tijdens de kerstvakantie even helemaal niets te doen. Maar na 3 dagen werd ik (en zij ook) helemaal gek. Toen ben ik maar weer aan het werk gegaan.

Niet dat het als werk voelt. Het is eerder een soort hobby. De tuin bewerken. De geestelijke tuin dan. Een beetje zaaien, de plantjes water geven, een beetje wieden…

Zinvol bezig zijn

Maar eigenlijk doe ik dat altijd, ook als ik (officieel) geen vakantie heb, maar (officieel) aan het werk ben. Mijn pake zou het niet als werk zien, denk ik. Mijn pakje was boer en moest hard werken voor zijn dagelijks brood.

Maar toch voelt het wel als zinvol bezig zijn.

Je kunt er wel druk mee zijn. En ik vermaak me er wel mee.

Het is eigenlijk een manier van leven, meer dan dat het als werk voelt. Het leven van een schrijver (en denker). Heerlijk.

Denk eens na over de volgende vragen:
  • Wat doe jij het liefst tijdens je vakantie?
  • Wat is de betekenis van vakantie voor jou?
  • Wat zegt dat over de betekenis en waarde(-ring) van werk?
  • Vind je dat je zin-vol bezig bent, in je werk, in je leven?
  • Als je niet meer hoefde te werken, wat zou je dan doen?

PS: Wil je veel oefenen met de vragende houding van de filosoof? Dat kan! De 3e editie van de Leergang Organisatiefilosofie start op 19 september.

Deze leergang gaat niet alleen over organisaties, zoals de titel suggereert, maar ook over je werk en je leven. Werktijd is tenslotte ook levenstijd.

Er zijn nog een paar plaatsen. Vraag hier de brochure aan.