Anders kijken en anders denken

De organisatiefilosoof experimenteert vrolijk verder

Wow, wat een mooie reacties krijg ik op De Organisatiefilosoof, zowel op het boek als op de rol. Dat stimuleert enorm om deze rol nog actiever op te pakken, onder meer door het opzetten van een experimentele speeltuin en een leergang organisatiefilosofie.

Eerder schreef ik hier al dat toen ik de titel ‘organisatiefilosoof’ oppakte, ik nog niet echt een goed idee had van wat dat precies inhield. Ik gebruikte de titel om erachter te komen wat het betekende. Inmiddels ben ik een paar maanden en vele gesprekken (onder ander met mensen in organisaties) verder, en begint zich een bepaald beeld te vormen van wat de organisatiefilosoof eigenlijk is en wat zij of hij doet (en niet doet).

De organisatiefilosoof: ‘Ja, dat is leuk voor je. Maar ben je je ervan bewust dat dan jouw beeld is, maar dat je dan nog steeds niet weet welke beelden anderen ervan hebben? Voor je het weet, wordt jouw beeld van de organisatiefilosoof een soort waarheid, en sta je niet meer open voor andere perspectieven.’  

Eh, ja, dat dus. Ik blijf zoeken, en in gesprek met anderen, en dat is eigenlijk het enige dat we kunnen doen. Dat betekent dus ook dat ik steeds minder vaak op een podium ga vertellen hoe de wereld in elkaar zit, en steeds vaker de vraag stel: waar willen jullie het over hebben? Het goede gesprek, zonder agenda, over alles wat mensen bezighoudt.

De organisatiefilosoof: ‘Goed zo.’

Dank je. Maar, eh, ik bedoel en, het is wel leuk om daar mee te gaan spelen. Met rollen, taal, denkwijzen, perspectieven. Daarom ben ik samen met een aantal leuke mensen bezig om hier verschillende ‘speeltuinen’ voor te ontwikkelen, waar er ruimte is voor verschillende perspectieven op de werkelijkheid en voor het goede gesprek. Wat zijn de hardnekkige problemen waar je steeds weer tegenaan loopt? Welke patronen ontstaan er keer op keer? Wat is je eigen rol in het creëren en in stand houden van die patronen? Welke taal gebruik je?

De tijd nemen voor het goede gesprek

Ik heb gemerkt dat mensen in organisaties het fijn vinden om het daar eens met elkaar over te hebben. En het is eigenlijk verbazingwekkend dat dat zo weinig gebeurt, dat we daar vaak nauwelijks de tijd voor nemen, druk als we zijn met het oplossen van problemen. Dus mocht je in je organisatie last hebben van hardnekkige problemen, zoals een hoge werkdruk, bureaucratische rompslomp of een gebrek aan betrokkenheid: nodig eens een filosoof uit en ga met elkaar in gesprek.

Of kom naar een van de vele speeltuinen, gesprekken en andere events die op de agenda staan of die we momenteel aan het ontwikkelen zijn:

15 maart         Utrecht           DLVA Boekensalon

DLVA (de leesclub van alles) is een sympathiek platform over boeken en lezen waarin ik iets mag vertellen over De Organisatiefilosoof >>> meer informatie

>>> De Leesclub van Alles Boekensalon

1 april       Utrecht        Boek & Festival

De Organisatiefilosoof is genomineerd voor de Ooa-boek-van-het-jaarprijs. Deze wordt op 1 april uitgereikt tijdens Boek & Festival, met tal van workshops van de genomineerden.

>>> Boek & Festival

2 april Amsterdam    Avondcollege Organisatiefilosofie

Het Instituut voor Interventiekunde organiseert een avondcollege Organisatiefilosofie dat niet geheel zonder risico is. 

>>> Avondcollege Organisatiefilosofie

17 april/19 mei Amsterdam    Experiment Organisatiefilosofie

Kom je mee spelen in de speeltuin in je hoofd? Een workshop die ik samen met Marijne Vos ontwikkel voor adviseurs en managers.

>>> Kom je mee spelen in de speeltuin in je hoofd?

15 mei     Groningen      Masterclasses Innovatief Organiseren

Tijdens de verdiepende masterclasses Innovatief Organiseren gaan we met elkaar aan de slag met anders en slimmer organiseren.

>>> Masterclass Innovatief Organiseren Noord

11 juni Deventer    Het grootste kennisfestival van Nederland

Tijdens het Grootste kennisfestival van Nederland geef ik een denk-workshop: hoe kun je anders denken, kijken en praten over de organisatiewerkelijkheid. Kaarten met korting (en een boek) bij mij te bestellen:

>>> Stuur een mail

16 juni Utrecht   Workshop Nieuw organiseren voorbij de hype

Wat is er van waar en van waarde, in die hele hype van nieuw organiseren? Tijdens deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over de problemen waar jij in je organisatie tegenaan loopt en hoe (nieuw) organiseren kan helpen om ze op te lossen.

>>> Hoe willen wij samen werken?

Najaar 2020    Leergang Organisatiefilosofie

Samen met Jorrit Stevens van De Grasfabriek ontwikkel ik een leergang Organisatiefilosofie. Hoe het er precies uit gaat zien, weten we (nu) nog niet, maar we gaan zeker de diepte in op thema’s als waardig (versus nuttig) organiseren, schoonheid van organisatie, macht en complexiteit.

Wil je op de hoogte blijven? >>> Stuur ons een mail

Ps: wil je een lezing van de organisatiefilosoof? Neem ook dan contact op om te informeren naar de mogelijkheden.

En het boek (2e druk) is nog steeds te bestellen bij bol.com, managementboek.nl en in de boekhandel.

2 reacties

  1. hans.konstapel

    Rond 1997 kwam ik in contact met Whill McWhinney die op dat moment hogleraar was aan UCLA. Will had een boke geshreven met als titel Paths of Change (PoC). Ik was op dat moment een beetje bekomen van een aantal hele grote projecten die als doel hadden om de ABN AMRO vorm te geven. Het was een fusie met extreme comlexiteit onder enorme tijdsdruk waar we alle deskundigen wereldwijd om hulp hadden gevraagd. Je kun dus stellen dat ik ik een zeer ervaren organisator ben met ook nog een filosofische achtergrond die ik al die tijd effectief heb aangewend. PoC was al doorgedrongen tot velen veranderaars in de wereld en ook wetenschappers van de TUDelft. Na het verschijnen van de organisatiefilosoof had ik de hoop dat er nog iets interessants boven tafel zou komen maar dat gebeurt niet. Dat kan komen omdat ik geen boeken koop. https://constable.blog/2017/01/12/over-de-community-of-practice-2/ .

  2. Ben Kuiken

    Dank je Hans, voor deze reactie. Het kan goed zijn dat De Organisatiefilosoof weinig nieuws voor jou bevat. Daar is het boek ook niet voor geschreven (om jou iets nieuws te bieden). Het boek is geschreven voor een brede doelgroep en niet iedereen is zo ‘zeer ervaren’ met ‘ook nog een filosofische achtergrond’ als jij. Dus beschouw ik jouw reactie als een compliment. Dank daarvoor.
    Daarnaast is er ook de mogelijkheid dat jouw idee van een ‘zeer ervaren organisator’ te zijn je de kans ontneemt om ‘nog iets interessants’ te ontdekken. Ik denk namelijk dat overal wel iets interessants in te ontdekken valt, als je er maar voor open staat. Zo is bijvoorbeeld ieder open gesprek tussen mensen uniek en valt er altijd wel iets interessants in te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 De Organisatiefilosoof

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑