De Organisatiefilosoof is nu drie maanden uit. En kreeg al heel veel mooie reacties, in de vorm van duimpjes, recensies, filmpjes en interviews. Een kleine bloemlezing.
Het schrijven van een boek is een tamelijk eenzame bezigheid. Je zit achter je computer (of technisch gezien eigenlijk ervoor) en probeert taal te vinden voor wat je wil vertellen en waarvan je hoopt dat de potentiƫle lezer dat interessant vindt. En als het boek eenmaal af is, begint het lange wachten. Je krijgt een reactie van je uitgever, van de eindredacteur en misschien laat je het manuscript nog door een vriend of partner lezen. Maar ja, als zij het goed vinden, wat zegt dat dan? Je partner bijvoorbeeld wil graag de sfeer in huis een beetje goed houden en zal niet snel een vernietigend commentaar geven. En de uitgever heeft weer andere belangen, zoals het op tijd uitbrengen van het boek.
Dus pas als het boek echt verschijnt, kom je erachter of het wat is, wat je geschreven hebt. En of er geen storende fouten in staan, dat ook. Want ook al lees je het manuscript twintig keer minutieus door, dan nog staan er bijna altijd fouten in, die je pas ziet (en dan ook meteen) als je het fysieke boek in handen hebt. Shit, hoe heb ik daar nou overheen kunnen lezen, denk je dan.
Nee, het leven van een schrijver gaat niet over rozen
Maar gelukkig viel het allemaal mee, met De Organisatiefilosoof. Ik heb geen storende fouten kunnen ontdekken, en daar heb ik ook geen melding van gekregen. En de reacties op het boek zijn bijna zonder uitzondering zeer positief. Zo positief zelfs, dat we binnen drie maanden aan de tweede druk kunnen gaan beginnen. Dat is vrij uitzonderlijk voor een managementboek. En voor die tweede druk hoeven we dus ook niet een extra correctieronde in te lassen; dat scheelt al weer.
Hieronder een bloemlezing uit de reacties, recensies, interviews en meer. Een soort digitaal plakboek, zeg maar, waar ik vooral mijn moeder blij mee maak.
Leest als een goede roman
‘De kracht van Kuiken is dat hij het vaak ingewikkelde gedachtegoed van bekende filosofen voor een breed publiek praktisch en toegankelijk weet te maken’, schrijft Nico Jong in zijn recensie op managementboek.nl. Hij noemt het een bijzonder boek omdat het op een prettige manier laat zien waarom er in organisaties zoveel dingen misgaan. Hij vergelijkt het boek zelfs met een goede roman (*bloost*) en noemt het ‘verplichte kost voor iedereen die leiding geeft.’
Ook op managementboek.nl een aantal ‘lezersrecensies’ die eveneens zeer lovend zijn. ‘Dit boek verfrist mijn kijk op organisatieontwikkeling,’ schrijft ene C.E. Hoogers. Het boek ‘zet aan tot nadenken en is een inspirerend boek,’ zegt F. Doornbos. Kees Schilder, trainer medezeggenschap, noemt het een verademing ‘om een boek te lezen dat organisaties uitdaagt om de meest wezenlijke vragen te stellen.’ Helaas spelt hij mijn naam verkeerd, maar dat zij hem vergeven, zeker omdat hij De Organisatiefilosoof ‘een aanrader’ noemt ‘voor iedereen die betrokken is bij organisatieverandering, medewerkersbetrokkenheid, duurzaam ondernemen enzovoort.’ Datzelfde zegt ene H. van der Steen: ‘een dikke aanrader voor jezelf, of die collega (manager) die wel een frisse blik kan gebruiken.’
Genomineerd door de Orde van Organisatieadviseurs
Ook leuk: de jury van de boekenprijs van de Orde van Organisatiekundigen en -adviseurs (Ooa) heeft in al haar wijsheid besloten De Organisatiefilosoof te nomineren voor de titel ‘Ooa Boek van het Jaar 2020’. Een hele eer, omdat er volgens het jurylid dat mij de blije boodschap mocht vertellen in 2019 wel heel veel boeken zijn verschenen en er dus ook heel veel zijn afgevallen. En omdat ik daarbij in goed gezelschap verkeer, zoals je kunt zien aan deze lijst. De prijs wordt op 1 april uitgereikt tijdens het Ooa Boek & Festival in Utrecht. Misschien zien we elkaar daar. Je kunt je hier aanmelden.
Dan was er nog het gesprek met Ben Tiggelaar, Ben en Ben. We hadden voor de kerst een heel fijn gesprek in de studio van BNR Nieuwsradio over mijn boek, maar ook over ervaringen die mijn leven hebben bepaald en over de film Sorry we missed you waar iedereen wat mij betreft heen moet. Het duurde enkele weken voordat het interview ook op zender kwam; gelukkig maakte een oplettende luisteraar mij er weer even op attent. Met Ben Tiggelaar in gesprek
On tour: de mooiste gesprekken
Een week geleden ontving ik een mail van een medewerker van een zorgorganisatie in het Noorden van het land. Zij had gehoord van mijn tour en had al haar collega’s aangespoord om het boek De Organisatiefilosoof aan te schaffen zodat ze mij konden uitnodigen bij hen in de organisatie. Dat is gelukt, de teller staat geloof ik op 25 exemplaren. Hoe gaaf is dat? En dus trek ik binnenkort naar het Noorden van het land voor een goed gesprek. Bijkomend voordeel: dan kom ik als eenzame schrijver ook nog eens de deur uit.
Sowieso kijk ik met grote tevredenheid terug op de tour. Ik heb allemaal mooie mensen ontmoet die hart hebben voor hun werk en de organisatie waarin zij dat werk verrichten. Ik hoop dat meer mensen in organisaties de tijd nemen om eens met elkaar het goede gesprek te hebben. Over de dingen die er echt toe doen. Mocht je daar een beetje hulp bij wensen: ik ben beschikbaar.
Geef een reactie