Anders kijken en anders denken

De Academie voor Verwondering is geopend

De Academie voor Verwondering is geopend. In een woelige zee van schijnbare zekerheden en gedachteloze orde creëren wij een eiland van verbeelding en de suggestie van een andere mogelijkheid.

‘Buiten was de ‘werkelijkheid’, buiten waren straten en huizen, mensen en inrichtingen, bibliotheken en studiezalen – maar hierbinnen was liefde en gevoel, hier leefde het sprookje en de droom. En toch leefden wij in het geheel niet van de wereld afgesloten, wij leefden in gedachten en gesprekken vaak midden in de wereld, slechts op een ander veld. Wij waren van het merendeel der mensen niet door grenzen gescheiden, maar slechts door een andere manier van zien. Onze opgave is, in de wereld een eiland te verbeelden, misschien een voorbeeld, in elk geval te leven als de aankondiging van een andere mogelijkheid.’

Hermann Hesse, In Demian — 

De Academie voor Verwondering is een plek waar deze droom van Herman Hesse werkelijkheid kan worden, als een aankondiging van een andere mogelijkheid. De Academie voor Verwondering wordt gekenmerkt door een andere manier van zien van ‘de werkelijkheid’, dat wil zeggen van een werkelijkheid die door de meesten van ons als normaal wordt gezien. Deze werkelijkheid van werk, organisatie, management en efficiency is echter slechts een mogelijkheid, en het is ons verlangen om op zoek te gaan naar andere mogelijkheden. Dit doen we midden in de wereld, slechts op een ander veld: dat van de verwondering, de filosofie en de kunst.

Dat andere veld heeft de uiterlijke vorm van een Academie, een Academie voor Verwondering. In dit huis bieden we ruimte aan organisatiefilosofie, organisatiekunst, denkadviseren, spelen en andere manieren van anders zien, anders denken en anders doen. Het lijkt van een afstandje misschien nog het meest op een opleidingsinstituut voor organisatiefilosofie, maar eenmaal binnen ontdek je dat je er weliswaar veel kunt leren, maar dat er maar bar weinig onderwezen wordt. Je leeft er in gedachten en gesprekken, waarin een eiland wordt verbeeld als aankondiging van een andere mogelijkheid.

Preek van de Leek

Een van de eerste initiatieven van de Academie voor Verwondering is de Preek van de Leek. Iedere eerste zondagmiddag van de maand nodigen we een filosoof, kunstenaar of anderszins boeiende persoon uit om een stichtelijk woord, beeld of geluid tot ons te richten. Dit alles in een gepaste setting. Daarnaast opent de Academie voor Verwondering iedere derde vrijdagmiddag haar deuren voor het goede vrijdagmiddaggesprek.

Initiatiefnemers en meer informatie

De Academie voor Verwondering is een initiatief van Jorrit Stevens, denkadviseur, en Ben Kuiken, organisatiefilosoof. Daarnaast werken aan dit initiatief de volgende mensen mee: Edu Feltmann, Sandra van Kolfschoten, Marijne Vos en Arjan van Vembde.   

Meer informatie over de Academie voor Verwondering is te vinden op www.academievoorverwondering.org

1 reactie

  1. Steven de Waal

    Mooi initiatief en tijdig thema in crisis die hele mensheid raakt en tot verwondering leidt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2024 De Organisatiefilosoof

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑